26-10-2023

Over de misleidende stelling, “de fundamentele tegenstelling binnen de Internationale Communistische Beweging dateert van de oorlog in Oekraïne”, zeg ik: “Zij dateert OP ZIJN MINST van 1956 ….”

De Communistische Partij van België die zich op haar 36e congres in 2018-19 de intentie uitte om terug aan te sluiten bij haar oorspronkelijke revolutionaire partij-ideologie: het omverwerpen van de burgerlijk staat(=de dictatuur van de burgerij), de kapitalisten onteigenen en de socialistische planeconomie, de “erfenis” van de burgerlijke maatschappij – de waren-economie – te doen “uitdoven” onder de dictatuur van he proletariaat. Naargelang alle resten van de vorige burgerlijke maatschappij (onder meer haar ideologie) verdwenen zullen zijn, de burgerij als klasse niet meer bestaat, zal de “dictatuur van het proletariaat” haar betekenis verliezen aangezien de arbeidersklasse dan ook niet meer bestaat. Het communisme kan niet anders dan een klassenloze maatschappij zijn.
Maar dat wat zich nu aandient als de “Communistische Partij van België die in juni 2023 haar 37
e congres hield” is niet (meer) die van het 36e congres in 2018-19 … 


Ik wil hier – in verschillende artikels – duidelijkheid over verschaffen. Hier een eerste…
Ergens in 2017 werd ik lid van de Communistische Partij van Wallonië en Brussel …… Ik zei dat het zeker mijn bedoeling was om er opnieuw CPB van te maken… Men zei mij toen dat er een congres ging komen waarop dit inderdaad zou gebeuren…..
En waar de eerste zitting plaatshad op 30 juni 2018, werd op 26 april 2019 dit 36
e congres afgerond. Het resultaat was een document waar in de inleiding duidelijk de intenties stonden om opnieuw aan te sluiten bij de oorspronkelijke revolutionaire ( zeg maar “bolsjewieke”) partijbeginsels van 1921, het jaar waarin het eerste congres van de PCB werd gehouden. – HIER de congresdocumenten van het 36e congres in het Frans en het Nederlands
De rest van het document was eerder een uitgebreide argumentatie voor een hele reeks eisen …..
Wel werd in het document duidelijk geargumenteerd waarom de PCB-CPB uit de Partij van Europees Links stapte.
Het was namelijk zo dat het document van het 36
e congres een “compilatie” was van verschillende teksten die waren ingediend door individuele leden bij een werkgroep binnen het CC die het congres voorbereidde. Die werkgroep “verwerkte”al wat die teksten, maar werden allemaal één voor één voorgelegd aan het congres. De geamendeerde en gestemde losse teksten evenals de préambule (of inleiding) werd ook ter stemming voorgelegd.
Al die teksten werden dan achteraf in één document uitgegeven.
Deze bovenstaande erg
samenvattende uitleg dient om duidelijk te maken dat hoewel de “intentie” op het congres werd goedgekeurd, er bij veel afgevaardigden en zeker bij veel leden (die tenslotte lid waren geworden van de partij vóór haar 36e congres) de “oude” ideologie bleef bestaan.
Dit werd gelijk na het congres al duidelijk met de ontwikkeling van de “fractie Denonville-Bergen”. Die slaagden erin om een “Open Brief”(aan het CC gericht) door een groot aantal leden te laten tekenen.
Ik schreef over dit fractionisme en over de fractie zelf een analyse in enkele artikels: 
16-4-2020 Marx: “Klassenstrijd leidt naar dictatuur van het proletariaat.”. Engels:”De Commune was de dictatuur van het proletariaat”. Verklaring v. “fractie”:”’Dictatuur van het proletariaat’ is GEEN deel van onze politieke lijn”.  

29-4-2020 De liquidatie-fractie in de CPB, de PVDA in 2015: “De werkendeklasse op haar revolutionaire rol wijzen is ‘sectarisme’ en‘gauchisme’...”
 

11-5-2020 Over “het MARXISME” bij Fractie “Bergen-Denonville”, bij PVDA… zoals bij Kautsky, zegt LENIN:”Men aanvaardt alles in hetmarxisme, behalve zijn revolutionaire geest.”  

19-9-2920 NEGATIONISME van de fractie Bergen-Denonville: Ontkennen van het historisch materialisme, ontkennen van de revolutionaire rol van de werkende klasse, ontkennen van de rol van de Communistische Partij


Ook als nadat de “fractie” zijn eigen voortbestaan IN de partij onmogelijk maakte, en zich groepeerde in min of meer twee groepen die zich allebei PCB-CPB noemden, … was ideologisch en politiek de “oude” zeg maar “sociaal-democratische” lijn (die min of meer overeenkomt met de ideologie en politieke lijn die ooit voortkwam vanuit het congres van Vilvoorde in 1954)
nog niet volledig bestreden.
Zeker bij een flink aantal leden die nog partijlid waren vóór het 36
e congres, was er geen zelf-studie en zelfanalyse om die “oude” lijn kritisch te bekijken en te stellen tegenover de nieuwe lijn die op het 36e congres nog maar een “intentie” was en nu meer uitgewerkt moest worden, zeker in het licht onze agitatie en propagande op activiteiten, aan stakingen, en in de analyses in de verklaringen nav allerlei gebeurtenissen in de wereld.

De ideologie van het congres van Vilvoorde in 1954

Uit het congresdocument van het congres van Vilvoorde van 1954 (
THESES – adoptées à l'unanimité par le XI Congres national du Parti Communiste de Belgique (Vilvorde, 9-12 décembre 1954)) blijkt :
Niet het kapitalisme in zijn hoogste stadium, het imperialisme en de burgerlijke staat omverwerpen is het objectief, maar eerder een soort “eenheidsfront” (inclusief “nationale/patriotische”burgerij) tegen het Amerikaans imperialisme, … en voor nationale onafhankelijkheid (en sociale vooruitgang). Eenzelfde “eenheid” voor “ het bereiken van een gezonde expansie van de nationale economie”, hetgeen betekent het bereiken van een grotere competitiviteit van het kapitalisme in België tov ander landen waar men ook eenzelfde “gezonde expansie” probeert te bereiken. Een grotere “binnenlande markt” hoort hier ook bij, daarvoor een betere “herverdeling” …. en het is het Amerikaans imperialisme dat de “roddel” verspreid dat de communisten ijveren voor de omverwerping van het kapitalisme…… De rol van de communisten is niet die van de voorhoede maar van de “eenheid”, met de op te sporen “linkse” krachten van de sociaal-democratie …. (ik kom hier verderop nog op terug)
Welnu, ondanks het 36
e congres in 2018-19 bleef er nog bij veel leden nog de ideologie en de politieke lijn van het congres van Vilvoorde bestaan …
Gekoppeld aan een praktijk van fractionisme lukte het zo aan Jef Bossuyt van de Democratische Volkspartij van Zuid-Korea om haar lijn in de PCB-CPB binnen te brengen ….

Een voorbeeld over het verder blijven bestaan van “
de lijn van Vilvoorde – 1954”….

Begin september postte de
JCB Jeunes communistes de Belgique / Jonge Communisten van België op facebook de volgende verklaring:  

Op 6 en 9 Augustus 1945, 78 jaar geleden, verwoestten Amerikaanse atoombonnen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, niet om de oorlog te winnen, maar om de Sovjetunie, de communistische beweging en volkeren van de wereld te intimideren. Vandaag dreigen dezelfde imperialistische belangen ons in een kernoorlog te gooien, een bedreiging voor onze toekomst. Al decennia zorgen ze voor meer oorlog en sterfte in de wereld.
Ook België doet hier aan mee als actief lid van de NAVO, en onderhoudt in Kleine Brogel nog altijd een tiental tactische kernwapens, wat ons een doelwit maakt in een potentiële kernoorlog.
De Jonge Communisten van België herdenken de meer dan 200.000 slachtoffers van deze barbaarse misdaad tegen de mensheid en roepen daarom op tot strijd met de anti-imperialistische beweging voor:
-Geen participatie van België in imperialistische plannen en oorlogen
-België uit de imperialistische verbonden zoals de NAVO en de EU
-Het afschaffen van het produceren, testen en bewaren van kernwapens wereldwijd, inclusief in Kleine Brogel
-Geen oorlog tussen volkeren, geen vrede tussen klassen
Voor het socialisme-communisme als enige alternatief voor totale verwoesting!


Een voorbeeld van het bestaan van een voedingsbodem die Jef Bossuyt nog vond in de PCB-CPB, namelijk het bestaan bij veel leden van de “oude” ideologie en politieke lijn van het congres van Vilvoorde, is de reactie van een partijlid dat nog lid was lang VÓÓR het 36 e congres, Roger Romain op een post van de JCB Jeunes communistes de Belgique / Jonge Communisten van België:

Les buts de l'impérialisme ricano-otano-occidental et européiste depuis la Victoire: poursuivre la ruée vers l' Est, démanteler et anéantir la RUSSIE (ex-soviétique), atteindre la CHINE, et ainsi réaliser à l' échelle mondiale, le rêve de domination de l' Amérique, imposer son système capitaliste, modèle unique et éternel ! La plus grande menace sur le Monde, après la tentative hitlérienne de création d'un empire pour 1.000 ans. L' Amérique ne cache d' ailleurs pas de vouloir officiellement dominer le Monde, en tant que peuple élu, ... Il le proclame ! Dissolution de l' OTAN, alliance impérialiste ! US GO HOME ! …... La progression du clan ricano-otano-occidental européiste vers l' Est se fait au détriment de la Russie, suivant des buts stratégique établis depuis des années. La poursuite de la guerre d'Hitler se poursuit, et c' est la RUSSIE qui est accusée qui est aussi accusée d'impérialisme. On y ajoute même la CHINE au final, dans des buts apocalyptiques, ... Votre politique des deux impérialisme fait le jeu de toute la politique ricano-occidental, elle vous classe dans le même camp que ses gouvernants, ses partis, ses merdias, elle est en fait devenue également russophobe, RoRo-83 (ex militant parmi les refondateurs de la JCB en 1956-1958, ex-membre de son premier Comité national, ex-membre du Bureau national, Vétéran du PCB (depuis 1982)…”


De lijn die Jef Bossuyt kon binnenloodsen in de PCB-CPB : “De huidige tegenstelling binnen de Internationale Communistische Beweging komt door “tegengestelde”opvattingen over de oorlog in Oekraïne…. Deze tegenstelling wordt gecreeerd en in stand gehouden door de KKE.”

De lijn die Jef Bossuyt kon binnenloodsen in de PCB-CPB : “De huidige tegenstelling binnen de Internationale Communistische Beweging komt door “tegengestelde”opvattingen over de oorlog in Oekraïne…. Deze tegenstelling wordt gecreeerd en in stand gehouden door de KKE.”. En verder : “Een “discussie” op basis van “kennis” over de oorzaak van die oorlog en een inzicht verwerven in de foute lijn van de KKE kan de eenheid “opnieuw” herstellen.” 

Op 11 november 2022 stuurde Jef Bossuyt reeds een mail naar al diegenen van de PCB-CPB waarvan hij toen het emailadres had, met in attachment ZIJN voorstel van 'Politiek Document voor het 37e congres' dat eerst gepland was voor 3 dec 2022. Wat had hij gedaan? Hij had een ooit gekregen (hoe, dat weet ik ook niet?) ONTWERP-document dat ingediend was voor het 36e congres in 2018-19 (!) waar hij de lijn van “Anti-imperialistisch eenheidsfront van de werkende klasse met ( de burgerij van) Rusland en China tegen ‘het VS-imperialisme’” had “ingevoegd”. BEWIJS (zie fig): er zitten nog twee nota’s van Julien Hanotte (J.H.) in gedateerd in 2019 en de lijnnummering zit er nog in (zodat de amendementen kunnen verwijzen naar de regels waarop zij gericht zijn). 

Op 26 maart 2023 verstuurde Jef Bossuyt nog eens een e-mail naar ieder lid van de PCB-CPB waarvan hij het emailadres had met als attachment zijn “voorstel” voor een hoofdstuk “Buitenland” in “een” congrestekst dat dan gestemd zou moeten worden op het congres dat eerstdaags zou doorgaan (op 3 december 2023 was het congres uiteindelijk nog niet doorgegaan):

Dag kameraden,
in onze partij bestaan er twee fundamenteel tegengestelde analyses over de actuele oorlog.
Om het congres goed te kunnen voorbereiden, hebben onze leden het recht om de twee gezichtspunten op voorhand te kennen en te begrijpen, om zo hun eigen standpunt te kunnen uitwerken.
Hiervoor stel ik voor dat er een vergadering zou komen waar de twee standpunten voorgesteld worden en waar een antwoord kan gegeven worden op vragen.
Ik sluit hierbij in mijn voorstel voor het internationaal gedeelte van de politieke verklaring voor het 37
e congres.

Kameraadschappelijk,
Jef

Hoewel er voordien geen negatief oordeel was bij de interne raadpleging “of de PCB-CPB de “JOINT STATEMENT of Communist and Workers’Parties – No to the imperialist war inUkraine!” zou ondertekenen” ….

Hoewel er geen kritiek of afkeuring was bij de interne raadpleging over de speech die Julien Hanotte zou gaan houden in Parijs… Hij was trouwens afgedrukt in de Krant van de Communistische Partij van België, no 11,juli 2022, ( zie ook afbeelding van de pagina uit die krant)

Hoewel de toespraak van Julien op de herdenking, op 18 augustus 2022, van de moord op Julien Hanaut was goedgekeurd (en gepubliceerd in De Krant van de Communistische Partij van België, no 12, okt. 2022 … En ik citeer uit de toespraak….:

Vandaag worden we geconfronteerd met een nieuwe inter-imperialistische oorlog, het resultaat van de verscherping van de tegenstellingen tussen het Euro-Atlantische blok en Rusland, het herstel van het kapitalisme en de tijdelijke nederlaag van het socialisme in de Sovjet-Unie, die de opkomst van het nationalisme en de verspreiding van oorlogen in de regio (Abchazië, Nagorny Karabach, Tsjetsjenië, enz.), terwijl de bevolking van de Sovjetrepublieken al 70 jaar in vrede en vriendschap tussen de volkeren leeft.
Zo zullen alle volkeren in deze oorlog verliezen: Russisch, Oekraïens maar ook in Europa, zoals we zagen in de haven van Antwerpen, waar werkers zich op technische werkloosheid bevonden als gevolg van de sancties tegen hun Russische bedrijf, of zelfs Luik waar de hypothese van ook de overname van Liberty Steel door NLMK, een Russisch bedrijf, is door de sancties onmogelijk Als er inderdaad een imperialistische piramide is aan de top waarvan het VS-imperialisme is, hebben we niets te winnen door te kiezen tussen het ene of het andere imperialisme, Russisch, Belgisch, Europees, Euro-Atlantisch, net zo min als we niet hoeven te winnen tussen een hegemonisch imperialisme of een multipolaire wereld die de uitdrukking blijft van kapitalistische barbaarsheid. De Russische aanval/agressie zal het Euro-Atlantische blok in staat hebben gesteld zich te consolideren en te herenigen, ook al is het tijdelijk...
Integendeel, we moeten de Oekraïense en Russische volkeren en hun revolutionaire voorhoede steunen in hun strijd tegen hun eigen bourgeoisie, net zoals het onze belangrijkste taak is om hier de strijd te voeren tegen ons eigen imperialisme, onze eigen bourgeoisie, dat wil zeggen tegen het Belgisch imperialisme die gisteren Julien Lahaut vermoordde (men zal zich herinneren dat de sponsors van het anticommunistische netwerk de Brufina en l’Union Minièr waren) en die vandaag wapens stuurt naar Oekraïne en gestationeerd is aan de grenzen van Rusland. Dit betekent vechten tegen de Europese Unie en de VS-NAVO. Het gaat er niet alleen om om een ​​halt toe te roepen aan de uitbreiding van de NAVO, maar ook om de terugtrekking van België uit deze criminele organisatie. Als prioriteit moeten we vechten tegen ons eigen imperialisme en het socialistische alternatief propageren, de enige garantie voor duurzame vrede in onze landen.

- Hoewel er verschillende pamfletten waren geweest waarin de PCB-CPB haar standpunt over de oorlog in Oekraïne weergaf (pamfletten werden altijd intern collectief beoordeeld)….. doken er in maart 2023 nu “ineens” interne “problemen” op.

Het was René Andersen, zowel lid van het CC alsook Nationaal Verantwoordelijke voor Internationale Relaties alsook Politiek Secretaris van de Federatie Charleroi, die “ineens” opmerkte dat er in de partij “andere opvattingen” waren over “de Oorlog in Oekraïne” die verschilden met de tot dan ingenomen posities (waar hij als lid van het CC nooit opmerkingen of kritiek op had en mee instemde). Hij deed dit ook in de vorm van emails en “persoonlijke gesprekken met kameraden” em ontwikkelde (bewust?) fractionisme. Op dezelfde manier stelde hij dat het document van Jef Bossuyt ingediend kon worden als voorstel-congres-document.

OPM: in 2022 was binnen het CC (UNANIEM dus mét zijn instemming) overeengekomen dat het CC( en alléén het CC!) een voorstel voor Politiek Document voor het congres zou maken waar ALLE LEDEN (via hun basisorganisatie) konden reeds amendementen indienen bij het CC. Die zouden indien mogelijk reeds verwerkt worden, waarna op het congres zelf OOK nog amendementen konden worden ingediend.

Het CC had (UNAMIEM) besloten dat er GEEN andere voorstellen zoudfen kunnen ingediend worden (omdat, volgens het CC, dat aanleiding kon geven tot “tendenzen”, hetgeen men wilde vermijden).
Het fractionisme van René Andersen (die dan het fractionisme van Jef Bossuyt versterkte) verziekte het democratisch centralisme en de politieke discussie in de partij zozeer dat drie kameraden ontslag namen uit de partij, waaronder het lid van het CC, Freddy Visconti.
Men kan het veroordelen dat de kameraden de partij verlieten, maar het waren wel de fractionistische practijken van René Andersen die hen daartoe aanzetten.
Ik vat het hier dus even samen, waar ik later nog uitgebreid zal op terugkomen, bv met de chronologie van de heen en weer verzonden mails …..

In het dokument bij de mail die Jef Bossuyt breed doorstuurt naar al die partijleden van waar hij het email-adres had, schrijft hij dat er “twee tegengestelde lijnen … bestaan....in de internationale communistische beweging ...die tegenstelling bestaat in nagenoeg alle communistische partijen van de wereld”. En “In veel gevallen leidt ze tot afsplitsingen, scheuringen”.Vervolgens “reduceert” hij dat enkele “meningsverschillen”. die als ze “correct behandeld worden, volgens het democratisch centralisme, ….de eenheid van de partij bewaren en de scheuring van de partij voorkomen.
Nu is het breed doorsturen van politieke teksten die de opvatting weerspiegelen van de verzender, IN een communistische partij eerder een praktijk van “
fractionisme” dan van “democratisch centralisme”…
En de concrete inhoud van de tekst (net zoals de “toevoegingen” in de “voorstel”-document van 11 nov 2022) weerspiegelt de lijn van de “Democratische Volkspartij” van ZUID-Korea, een partij vanwaar Jef Bossuyt de Belgische Afdeling ervan (onder de naam “Korea is one”) vertegenwoordigt. Hij zel mij (in 2019 of 2020…) dat de Democratische Volkspartij van Zuid-Korea hem tot “ere-lid” had benoemd…. Nu is het “volgens de gangbare organisatieregels van een communistische partij” niet toegestaan tegelijk lid te zijn van een andere partij dan de communistische partij….. 

In de tekst die hij meestuurde  besluit Jef  (OPM: RCAP = Russische Communistische Arbeiderspartij/CPRF= Communistische Partij van de Russische Federatie ….):

TWEE LIJNEN IN DE INTERNATIONALE COMMUNISTISCHE BEWEGING
In de internationale communistische beweging bestaan twee tegengestelde lijnen en interpretatie van de oorlog in Oekraïne.
Die tegenstelling bestaat in nagenoeg alle communistische partijen van de wereld: België , Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland, Oekraine, Filippijnen, Mexico...
In veel gevallen leidt ze tot afsplitsingen, scheuringen, Waar de meningsverschillen correct behandeld worden, volgens het democratisch centralisme, kunnen we de eenheid van de partij bewaren en de scheuring van de partij voorkomen.

Het vraagstuk van de natuur van de oorlog in Oekraïne, de natuur van het regime in Rusland en in China is erg complex. We nemen best de tijd waarin men eerst van de twee kanten de standpunten en aanbevolen teksten van de andere kant grondig bestudeert en begrijpt, ook als men het er niet mee eens is.
De twee standpunten kwamen duidelijk naar voor in Cuba, tijdens de Solidnet-bijeenkomst eind oktober 2022.
Het standpunt van de Russische Communistische Arbeiderspartij (RCAP) en de Communistisch Partij van de Russische Federatie (CPRF), gaat er van uit dat de huidige oorlog gelijkaardig is aan de Tweede Wereldoorlog. Toen vormden een socialistisch land, de Sovjet-Unie, met imperialistische landen, de VS en Groot Brittannie, een front tegen het hoofdgevaar voor de volkeren. Dat hoofdgevaar was de fascistische coalitie van Nazi-Duitsland, Italië en Japan, die een allesvernietigende aanvalsoorlog had ingezet met als doel de hegemonie in de wereld. Dit front riep de arbeidersklasse van de hele wereld op om hun kant te kiezen en dit front te steunen, voor de nederlaag van het fascisme. Die nederlaag in de antifascistiche oorlog opende de mogelijkheid om in verschillende landen proletarische revoluties door te voeren.
Het standpunt van de Communistische Partij van Griekenland (KKE) gaat er van uit dat de huidige oorlog gelijkaardig is aan de Eerste Wereldoorlog. Die was een interimperialistische oorlog, tussen twee imperialistische blokken, rond Groot-Brittanië, de VS en Frankrijk, en daartegen rond Duitsland, Oostenrijk, en het Ottomaanse Rijk. De twee blokken hadden als doel elkaars kolonies en grondgebied te veroveren om hun eigen imperialistisch rijk uit te breiden. De arbeidersklasse had geen belang bij het kiezen voor één van de twee. Haar taak was elk in eigen land in een revolutie de eigen bourgeoisie omver te werpen.
Zie in bijlage de verklaringen van RCAP-CPRF en KKE.

De RCAP-CPRF stelt

de oorlog in Oekraïne is begonnen in 2014 . De Kiev nazi’s lanceerden een moorddadige operatie tegen de bevolking van Donbas. Die bevolking weigerde de collaborateurs met Hitlers nazisme te erkennen.
Geleid door de Nato, georganiseerd en gedirigeerd door de VS, steunen meer dan 50 landen de fascistische expansie tegen Rusland, om Rusland te onderdrukken en in stukken te verdelen
Het doel is de wereldhegemonie van de VS te vestigen, met actief openlijk gebruik van het fascisme
De communistische en –arbeiderspartijen steunen de anti-fascistische strijd van de werkende mensen in Donbas, die ook het Russische leger ondersteunt
De VS, met deelname van de Nato en de EU, gebruiken fascistische methodes in hun buitenlandse politiek. De Nato voert oorlog tegen Rusland door de handen van het bourgeois-nationalistische, nazistische marionetten-regime van Oekraine.
We doen alles om te beletten dat Rusland het lot ondergaat van Joegoslavië, Irak en Lybië, in het belang van de wereld-arbeidersbeweging
Rusland mag de anti-fascistische oorlog tegen het nazisme niet verliezen
We zijn solidair met de communisten en de werkende klasse van Oekraïne en Rusland
Enkel door een einde te maken aan het kapitalisme kan de dreiging van een nucleaire wereldoorlog en het fascisme gestopt worden. Proletariërs aller land, verenigt u !

De KKE stelt:

1. We veroordelen de criminele acties van het wereldkapitaal: de VS, imperialistische allianties en blokken, de Russische Federatie en de leidende kringen van Oekraïne zelf.
2. We ondersteunen anti-militaristische gevoelens en acties in Oekraïne en Rusland. De al acht maand durende oorlog toont de valsheid van de doelstellingen verklaard door de Russische regering. Ze hebben geleid tot het omgekeerde : humanitaire catastrofe, vernietiging van de industrie en toenemend anti-Russisch fascistisch sentiment. De slogans over een “rechtvaardige oorlog” zijn gemanipuleerd door de elites van de twee landen.
3. Wij ontkennen dat de Russische regering deelneemt in de anti-fascistische beweging.Rusland is een bourgeois-staat en heeft niets te zien met de Sovjet-Unie. Het financiëel-monopolie-kapitaal vernietigde industrie, onderwijs en gezondheidszorg.
Russische bourgeois hebben de macht gegrepen in de volksrepublieken Donetsk en Lugansk. De rode commandanten zijn uigeschakeld en communistische organisaties verboden. Alle doelstellingen van Poetins criminele “speciale operatie” zijn vals en mislukt.
4. We veroordelen de militarisering van Oekraïne en de reactionaire nationalistische ideologie.
5. Enkel de verenigde Oekraïense en Russische arbeidersklasse, met steun van de internationale arbeidersbeweging, kan de imperialistische slachting stoppen. De door de bourgeoisie bewapende werkers moeten de wapens richten tegen de oorlogsregeringen en de imperialistische oorlog tussen volkeren omzetten tussen een burgeroorlog tussen klassen. Alleen zo kan de arbeidersklasse een einde stellen aan het imperialisme als bron van oorlog.
Het is beschamend voor communisten om zich te slepen achter de regeringen van bourgeois landen.
In het imperialistische conflict heeft de arbeidersklasse geen bondgenoten in heersende kringen.
Communisten moeten een einde maken aan het kapitalsime, en zo een einde aan oorlogen.

Nota bij de verklaring van de KKE :

1. Terwijl de door de VS geleide NATO wereldwijd aggressieve oorlogen voert, waaronder die in Oekraïne, vindt men in KKE punt 1 enkel de mededeling dat de heersende kringen in Oekraïne, en Rusland, en de VS, drie gelijkaardige evenwaardige vertegenwoordigers van het wereldkapitaal – imperialisten zijn.
Over de Nato wordt in de hele KKE-verklaring niets gezegd: blijkbaar heeft de Nato geen noemenswaardige rol gespeeld in die oorlog.
In de punten 2,3,4,5 worden de VS verder niet vernoemd, het gaat enkel tegen Rusland.
2. In punt 2 spreekt KKE van de “al acht maand durende oorlog” . Dus die zou begonnen zijn februari 2022. Dit is een dagelijks voorkomende leugen in onze media. De oorlog is niet begonnen in 2022, maar 8 jaar eerder in 2014. In die oorlog heeft het fascistisch regime van Poroshenko-Zelenski al 14000 mensen vermoord in Donbas, met bombardementen op scholen, ziekenhuizen, electriciteitscentrales, woonwijken.
Dat de bevolking van Donbas daartegen de wapens heeft opgenomen, was zeer zeker een “rechtvaardige oorlog”.
3. De Sovjet-communisten stellen vandaag: Rusland is inderdaad een kapitalistisch land. Ruslands leger is geen volksleger zoals het Rode Leger van de USSR in WO2. Het is en gedraagt zich als een kapitalistisch leger, Een deel van het leger is zelfs geprivatiseerd (Wagner - regiment van Prigozjin), en gedraagt zich navenant.
Toch maakt Rusland deel uit van de internationale alliantie tegen het Amerikaans imperialisme.
Omtrent wat overblijft van het Rode leger in het Russische leger vandaag:
F uit Letland:
Met het Rode Leger heeft het Russische leger gemeen dat het vandaag Rusland verdedigt tegen een militaire alliantie (16 landen in 1941, 30 in 2022) , die vanuit het westen oprukt, onder leiding van de leidende imperialist (nazi-duitsland in 1941, de VS in 2022) , om Russisch gebied te veroveren en Rusland in stukken op te breken.
T uit Rusland:
Verder heeft Rusland van de Sovjet-Unie krachtige wapens geërfd, is de bevolking (nog steeds) goed geschoold, en leeft bij velen nostalgie naar de Sovjet-Unie.
4. De leiders van het verzet in Donbas zijn niet allemaal vernietigd, en de communistische organisaties werken, ondergronds, maar ze bestaan en ze werken. Op 25 november 2019, vijf en half jaar na het begin van de oorlog in Donbas, ging in Luhansk een conferentie door over de rol van de communisten voor de ontwikkeling van de arbeidersbeweging in Donbas. De conferentie vernoemde de vermoorde leiders van de opstand Alexei Mozgovoi, Arsen Pavlov, Alexander Bednov en Pavel Dremov.Als besluit stelde de conferentie dat de strijd tegen het fascisme in Donbas en Oekraïne wordt verdergezet, in samenwerking met frontorganisaties. Op basis van het recht van de volkeren op zelfbestemming.
5. De KKE roept de werkers in Rusland op om nu de wapens te richten tegen de Russische regering en ze omver te werpen.

Die omverwerping is precies het doel van het Amerikaanse imperialisme. In de huidige omstandigheden en krachtsverhoudingen, met een ongeorganiseerde zwakke communistische beweging in Rusland, en de VS-Nato militair aan de grenzen van Rusland, kan dit alleen een pro-Amerikaanse regeringswissel met zich meebrengen. Waarbij de VS Navalny, of een collega ervan, aan de macht brengen.
Dit standpunt versterkt de posities en propaganda van de VS-Nato, en verzwakt de posities van de anti-fascistische coalitie, en brengt het socialisme verder af dan ooit.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Stalin nooit opgeroepen om in een revolutie de regimes van de VS (Roosevelt) en Groot-Brittannië (Churchill) omver te werpen . Hoewel het, na de fascisten, de ergste imperialisten ter wereld waren, met Churchill als uitvinder van de concentratiekampen in Zuid-Afrika. Om het fascisme te verslaan, was een front met de VS en Groot-Brittanië nodig.
Trotsky daarentegen riep op tegen de antifascistische coalitie, voor het omverwerpen van hun regeringen, en vooral van de Sovjet-Unie. De fascisten maakten gretig gebruik van zijn propaganda tegen de Sovjet-Unie.

Het standpunt van de KKE is een trotskystisch standpunt.

Jef Bossuyt verdedigt, in feite, het standpunt van de Communistische Partij van de Russische Federatie en valt het standpunt van de KKE aan.
Hij doet alsof “
de tegenstelling in de Internationale Communistische Beweging” recent is en ontstaan is door de oorlog in Oekraïne
Maar eigenlijk steekt hij allereerst Ludo Martens nog eens een mes in zijn rug !…..
Zo vertaalde hij in de jaren ‘90 bv nog teksten uit het Russisch om een samen met Ludo Martens een nummer van Marxistsiche Studies te maken over de ontaarding van de Communistische Partij van de Soviet-Unie en het uiteenvallen VAN de Soviet-Unie ….
Daar waar o.a. de CPRF vandaag de werkende klasse (in Rusland zowel als binnen de “NAVO-imperialistische machten”) oproept voor “een antifascistsisch, antiimperialistisch eenheidsfront(geleid door de burgerij in Rusland en China, ….) in de “oorlog in Oekraïne”, riep de Communistische Partij van Bolsjewieken van Sovjet-Unie (geleid door Nina Andrejeva) op: “Zoals in het kritieke jaar 1941 roepen we nu op: "Sta op, groot land. Sta op voor een beslissend gevecht tegen het maffiaregime, voor de sovjetmacht. voor de heroprichting van de Unie van Socialistische Sovjet Republieken! Geen enkele steun aan het regime dat de vriendschap van de volkeren van de Sovjetunie heeft gebroken!"...” Maw voor een revolutie van de werkende klasse binnen de landen van wat de vroegere Sovje-Unie was, tegen de nieuwe burgerij en kapitalisten…..
En wat betreft de “schuld aan de oorlog” wijst ze naar “het imperialisme als systeem”, het monopoliekapitalisme overal, zowel in Rusland als in de “NAVO-landen”: “Wie wil deze oorlog? Noch het Tsjetsjeense, noch het Russische volk willen deze oorlog. Deze oorlog is nodig voor Jeltsin, om de aandacht af te leiden van zijn misdadig regime, om de mogelijkheid te hebben. op elk moment in het land de uitzonderingssituatie te kunnen uitroepen en een fascistische dictatuur te kunnen. Vestigen. De Russische businessmen, de nieuwe rijken en de criminele sfeer hebben. deze oorlog nodig. De verkochte Russische generaals en hun oorlogsmachine hebben deze oorlog nodig, om de sterren van maarschalk en generaal te ontvangen voor hun strafexpedities tegen de vreedzame bevolking. Tenslotte hebben de Nato-kringen deze oorlog nodig, en ze gebruiken hem om Rusland te doen uiteenspatten en hun neokoloniale heerschappij te vestigen.

Lees 28-5-2023 Nina Andrejeva van de Communistische Partij van Bolsjevieken van de Sovjet-Unie maakte in 1996 een vernietigende analyse van de Communistische Partij van de Russische Federatie

Vervolgens LIEGT Jef Bossuyt en MISLEIDT hij kameraden die wellicht nog niet zo de moeite hadden genomen één en ander zelfstandig te bestuderen. Als rasechte revisionist profiteerde hij van het gebrek aan ideologische en politieke kennis (of van bestaande opportunistische opvattingen) bij kameraden om zijn (burgerlijke) lijn ingang te doen vinden.
Om dit aan te tonen geef ik hier enkele uitgebreide stukken uit de resolutie van het CC van de KKE die
reeds in maart 2022 op haar website gepubliceerd was. Hier geeft de KKE reeds antwoord op de insinuaties tav de KKE die Jef Bossuyt sinds nov 2022 uitte :

RESOLUTIE VAN HET CENTRALE COMITÉ VAN DE KKE OVER DE IMPERIALISTISCHE OORLOG IN OEKRAÏNE – 9-3-2022 


1. De KKE hekelde vanaf het allereerste moment de Russische invasie van Oekraïne en betuigde haar solidariteit met de bevolking van Oekraïne. Al minstens tien jaar betaalt het Oekraïense volk de prijs voor de concurrentie en interventies over de verdeling van markten en invloedssferen tussen enerzijds de VS, de NAVO en de EU en de strategie van “Euro- Atlantische uitbreiding” en aan de andere kant de strategie van de kapitalistische Russische Federatie voor haar eigen uitbuitende plannen tegen de volkeren, gericht op het versterken van haar eigen imperialistische coalitie (Euraziatische Economische Unie, Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie) in de voormalige USSR-regio.
De Russische militaire interventie markeert in wezen het formele begin van een oorlog die is voorbereid door een kruitvat dat zich in de loop van de tijd heeft opgestapeld. De focus ligt op de verdeling van minerale rijkdom, energie, land, arbeidskrachten, pijpleidingen, goederentransportnetwerken, geopolitieke pijlers en marktaandelen.
Al jaren proberen de VS, de NAVO en de EU systematisch de economische, politieke en militaire omsingeling van Rusland te bevorderen en te bevorderen door in te grijpen, krachtige strijdkrachten in te zetten en de bases van dood te vestigen, waardoor olie op het vuur wordt gegooid.
Nadat het Warschaupact was verbroken, is de NAVO niet alleen niet ontbonden of beperkt geworden, maar is ze integendeel uitgebreid, met inbegrip van andere Oost-Europese landen en voormalige Sovjetrepublieken in haar gelederen. Het plaatst strijdkrachten, bases en moderne wapens in verschillende regio's rond Rusland. In de Noordzee, in Oost-Europa, in de Zwarte Zee en in de Oostzee vinden al jaren militaire plannen, oefeningen en oefeningen plaats tegen Rusland.
Deze laatste ontwikkelingen zijn het meest recente incident van een langdurige confrontatie over Oekraïne. Het houdt ook verband met de felle concurrentie binnen de Oekraïense bourgeoisie, die werd gevormd na de omverwerping van het socialisme, over de vraag of het land zich bij de ene of de andere imperialistische alliantie zou aansluiten. In het kader van deze confrontatie steunden en organiseerden enerzijds de VS, de NAVO en de EU samen met delen van de Oekraïense bourgeoisie de “Oranje Revolutie” in 2004 en de bloedige staatsgreep in 2014, waarbij zij verregaande -rechtse fascistische krachten die een bevriend regime willen vestigen.
Aan de andere kant nam Rusland delen van het Oekraïense grondgebied in beslag door de Krim te annexeren en Russisch sprekende separatisten in de Donbas-regio te steunen voor zijn eigen belangen, waarbij het hun staatsentiteit kort voor zijn interventie erkende.

2. (….) De burgerlijke klassen en de kapitalisten die opkwamen tijdens het kapitalistische herstel en de zwaarbevochten verworvenheden van het verenigde Sovjet-volk in de loop van decennia stelen, werden gevormd door dit proces van contrarevolutie. De regeringen van Poetin in Rusland en Zelenskiy in Oekraïne drukken die kapitalisten uit. Dat is de reden waarom ze, ondanks hun verschillen en rivaliteit, instemmen met anti-communisme, met de vervalsing van de geschiedenis, met het belasteren van de Sovjet-Unie, met het versterken van het nationalisme (zowel Russisch als Oekraïens), en met het tot zwijgen brengen van de gemeenschappelijke belangen van arbeiders en mensen .
Het aanroepen van antifascisme door het huidige kapitalistische Rusland om zijn geopolitieke plannen in de regio te bevorderen, is een voorwendsel en maakt misbruik van het sterke antifascistische sentiment van het Russische volk en alle volkeren die miljoenen doden hebben geleden in de strijd tegen de fascistisch-nazi-Duitse bezetting en gruweldaden. We vergeten niet dat het kapitalistische Rusland zelf, dat tegenwoordig in de frontlinie van het anticommunisme staat, vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met extreemrechtse groepen in veel landen en dat het Russische leiderschap de ideologen van het Russisch fascisme publiekelijk prijst. Tegelijkertijd vergeten we niet dat fascistisch-extreemrechtse krachten in 2014 een pogrom van geweld en intimidatie, moorden en bloedbaden ontketenden — zoals in (….)

3. De imperialistische oorlog die vandaag in Oekraïne wordt gevoerd, is niets meer dan een nieuwe schakel in deze bloedige keten van oorlogen en rivaliteit die vooral na 1991 escaleerde en hun vroegere ideologische mantel verloor die ogenschijnlijk de ‘westerse vrije wereld’ verdedigde tegen ‘communistisch totalitarisme’ ”. Het nieuwe element hier is dat ze zich nu opnieuw uitbreiden naar Europese bodem, aangezien het socialistische schild niet langer bestaat.
We vergeten de oorlogen in Joegoslavië begin 1990 niet, die begonnen met het keurmerk van de Europese Unie en leidden tot de interventie van de NAVO in 1999, resulterend in de uiteindelijke verbrokkeling van het land en zijn fragmentatie. De voorwendsels die toen door de NAVO en de EU werden gebruikt, zijn dezelfde als die welke Rusland gebruikte voor zijn eigen militaire interventie, zoals "de bescherming tegen etnische zuivering" en "het recht op zelfbeschikking". De wonden in de Balkan zijn nog steeds open en er zijn grote risico's voor nieuwe omwentelingen en confrontaties.
We vergeten niet de imperialistische interventies en oorlogen in onze buurt, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in Irak, in Syrië, in Libië en Afghanistan, evenals de aanhoudende Israëlische bezetting van Palestina. De VS, de NAVO en hun bondgenoten hebben de volkeren in burgeroorlogen gesleept, etnische en religieuze conflicten uitgelokt, militair ingegrepen, bezettingslegers opgericht in naam van “democratie” en “vrijheid”, hele landen tot chaos geleid, aanleiding gegeven tot en versterkte reactionaire krachten, jihadisten en anderen.
Laten we de Turkse invasie en bezetting van Cyprus sinds 1974, die werd gesteund door de VS en de NAVO, niet vergeten, deze voortdurende misdaad tegen het Cypriotische volk, en de verschillende door de NAVO geïnspireerde plannen die al die jaren hebben geleid tot de verdeling van de eiland.
Revisionisme”, het geschil over soevereine rechten, het hertekenen van grenzen en de ontbinding van staten zijn geen voorrecht van een of ander imperialistisch centrum. Allemaal herzien ze internationale verdragen, betwisten grenzen en grijpen militair in onder verschillende voorwendselen wanneer hun belangen dat opleggen. De basis van het 'revisionisme' is de concurrentie tussen imperialistische centra. Ze vertrappen zelfs enkele formele bepalingen van het internationaal recht, die het resultaat waren van de invloed van de socialistische staten na de Tweede Wereldoorlog. (…)

4. (….) Het militaire conflict in Oekraïne voedt gevaarlijke ontwikkelingen voor de volkeren van Europa en de rest van de wereld na de Russische invasie, nu de imperialistische concurrentie een nieuwe fase ingaat. Het gevaar van een meer algemene militaire confrontatie is duidelijker dan ooit. De oorlogsverklaringen van de politieke leiders van de EU, van de NAVO-lidstaten en Rusland, evenals de dreiging van nucleaire aanvallen, moeten niet eenvoudig worden beschouwd als opruiende retoriek.
Voor het eerst zet de NAVO haar Response Force in Oost-Europa in en verzamelt nog meer strijdkrachten, terwijl ze van plan is landen als Moldavië, Georgië, Bosnië en Herzegovina, Finland en Zweden te benaderen. Er zijn gebieden in Moldavië en Georgië, waarvan de afscheiding werd gesteund door Rusland, waar de aanwezigheid van Russische strijdkrachten sterk is. Finland en Zweden zijn opgenomen in de rode lijn van Rusland voor wat betreft de verdere uitbreiding van de NAVO. In Rusland werden de "nucleaire afschrikkingstroepen" op een speciale manier van gevechtsgereedheid ingesteld. Wit-Rusland hield een referendum waarin de mogelijkheid werd goedgekeurd om kernwapens op zijn grondgebied te installeren voor het geval de NAVO soortgelijke wapens installeert in Polen of Litouwen.
(…)

6. Ware solidariteit met de volkeren van Oekraïne, Rusland en de andere naburige volkeren betekent strijden tegen de imperialistische oorlog, tegen elke betrokkenheid van elk land daarin. Het betekent het veroordelen van de militaire interventie van Rusland, maar ook van de VS – de NAVO – de EU die de oorlog aanwakkeren. Het betekent strijden tegen imperialistische verenigingen waarachter de bourgeoisie van ons land en haar regeringen zich op één lijn bevinden. Het betekent oprechte, humane volkssolidariteit, die op veelzijdige wijze tot uitdrukking kan worden gebracht.
Het betekent het verzet tegen en het isolement van de activiteiten van nationalistische fascistische groepen die aanzetten tot haat.
Het betekent vechten om de strijd van de volkeren te coördineren, zodat ze de uitweg uit de oorlog kunnen tonen door zich op hun ware tegenstanders te richten; door hun strijd te organiseren tegen de imperialistische oorlog en de oorzaken die er aanleiding toe geven, de burgerlijke klassen die het voeren en hun regeringen, de imperialistische allianties die ons naar oorlog slepen of ‘vrede’ opleggen met een pistool tegen het hoofd van de mensen (….)
We weigeren een kamp tussen dieven te kiezen!
Het volk moet het valse dilemma tussen de VS en Rusland, de EU en Rusland, of de NAVO en Rusland verwerpen. Het echte dilemma doet zich voor: moet men aan de kant van de volkeren of de imperialisten staan?
De strijd van de werkers en het volk kan en moet een onafhankelijke lijn uitzetten, weg van alle burgerlijke en imperialistische plannen.
Deze strijd heeft niets te maken met de wensenlijstjes en platitudes die door de andere partijen worden gebruikt, praten over een "pro-vredesoplossing", "diplomatie" en andere mooi klinkende woorden die niet gericht zijn op de oorzaken van oorlog.
Vandaag de dag moeten de mensen niet accepteren dat ze de prijs voor de oorlog betalen! Het is niet hun plicht! Ze mogen geen compromissen sluiten met de nieuwe anti-volkslast en maatregelen die worden voorbereid in naam van buitengewone behoeften. De enige oplossing is de hergroepering van het werkvolk voor een tegenaanval.
De strijd van het volk moet elke regering onmiddellijk verplichten maatregelen te nemen om het inkomen van de werkers te beschermen tegen hoge prijzen en energiearmoede.
Belastingen op brandstoffen en andere basisconsumptiegoederen afschaffen.
Om de lonen te verhogen, om CAO's veilig te stellen, om arbeidsrechten te beschermen, om maatregelen te nemen voor gepensioneerden en werklozen.
Maatregelen nemen tegen de gevolgen van de sancties tegen Rusland die in de eerste plaats boeren en zelfstandigen zullen treffen.
(….)
De oorlog gevoerd door het imperialisme en veroorzaakt door concurrentie tussen imperialistische centra en allianties voor de verdeling van markten, land, rijkdom producerende hulpbronnen en voor suprematie in het imperialistische systeem is onrechtvaardig en barbaars, en maakt van de volkeren slachtoffers, ongeacht de uitkomst van een oorlog is.
Een rechtvaardige strijd is de strijd van de veelzijdige volkeren tegen imperialistische omsingeling en invasie, tegen de deelname van de kinderen van het volk aan de imperialistische oorlog.
Een rechtvaardige strijd is de strijd van de volkeren om de territoriale integriteit te verdedigen tegen buitenlandse bezetting.
Een rechtvaardige strijd is de veelzijdige strijd voor de rechten en behoeften van de volkeren, op de weg naar de omverwerping van de burgerlijke macht, voor een nieuwe socialistische samenleving.
Dat is het pad dat we moeten volgen om een ​​einde te maken aan imperialistische oorlogen, kapitalistische uitbuiting en barbaarsheid, voor broederschap onder de volkeren. Dat is het pad dat het echte vooruitzicht benadrukt, zodat de volkeren in vrede, veiligheid, vriendschap en wederzijds voordelige betrekkingen kunnen leven, op dezelfde manier waarop de volkeren van Rusland en Oekraïne decennialang leefden, toen ze de macht hadden, ze bezaten de rijkdom die ze produceerden, en bouwden aan een nieuwe socialistische samenleving.
Dat is de “juiste kant van de geschiedenis” voor het Griekse volk, voor de volkeren over de hele wereld!

De KKE voert deze strijd met alle macht zodat de Grieken en de andere volkeren strijden tegen het nationalisme en de imperialistische allianties van de burgerlijke klassen, om de gezamenlijke strijd van de arbeiders te versterken en het systeem af te schaffen dat alleen maar aanleiding geeft tot armoede , uitbuiting en oorlog.

Jef Bossuyt maakt gebruik van de onwetenheid of/en de onwil bij leden en sommige kaders(René Andersen was Nationaal Verantwoordelijke van de PCB-CPB voor Internale Betrekkingen!) om zich grondig te informeren en zich te vormen….
Hij schiet zijn pijlen op de KKE, gebruikmakend van de argumenten die de Communistische Partij van de Russische Federatie hem aanreikt.
Maar geen woord over het weerwoord van de KKE aan de Communistische Partij van de Rusissche Federatie en de analyse die de KKE maakt OVER de CPRF hoe haar programma uiteindelijk de belangen dient van de Russische burgerij …..
Een enkel stukje hier uit….:

(….)
De verdraaiing van de standpunten van de KKE over de oorlog
Onder deze omstandigheden probeerde de CPRF het Russische volk te misleiden, ook met betrekking tot de standpunten van de KKE over de ontwikkelingen in Oekraïne. De CPRF verhulde het feit dat de KKE vanaf het allereerste moment de Russische invasie van Oekraïne aan de kaak stelde, een betoging organiseerde van de Russische naar de Amerikaanse ambassade in Athene, zich verzette tegen beide kanten van het imperialistische conflict en de volkeren opriep te weigeren te kiezen tussen “dieven”, en houdt demonstraties tegen de opkomende maalstroom van de imperialistische oorlog met de voortdurende en diepere betrokkenheid van Griekenland en het transporteren van dodelijke wapens naar het conflictgebied er doorheen.
Integendeel, de CPRF probeerde de massabijeenkomsten van de KKE te gebruiken om het Russische volk verder te manipuleren. Zo plaatste G. Zyuganov foto's van de rally van de KKE opnieuw op sociale media en interpreteerde ze als steun aan de zogenaamde Russische wereld. Bovendien wordt in de solidariteitsboodschap van de CPRF tegen de arrestaties van KKE-kaderleden en de onderdrukking van de demonstratie in Thessaloniki een poging gedaan om het standpunt van de CPRF over de “totale NAVO-oorlog tegen Rusland” te reproduceren, die probeert rechtvaardigen de Russische invasie van Oekraïne. Dit bericht verscheen in een burgerlijke krant in ons land, die de KKE probeerde te beschuldigen van dubbelzinnigheid en steun aan kapitalistisch Rusland.
Het feit dat de volksbijeenkomsten in ons land plaatsvinden buiten militaire bases, kampen, havens en treinstations waar de VS-NAVO-strijdkrachten doorheen trekken, houdt echter verband met het feit dat ons land al deel uitmaakt van een kant van het conflict, dat wil zeggen, de VS-NAVO. We eisen daarom dat Griekenland wordt losgekoppeld van de oorlog en de criminele plannen van de Euro-Atlantische strijdkrachten die ons volk aanvallen. Dit kan niet worden geïnterpreteerd als steun aan het kapitalistische Rusland, dat we eveneens hebben veroordeeld, in tegenstelling tot de CPRF en sommige andere CP's die ideologische en politieke dekking bieden aan de plannen van de Russische bourgeoisie. (….)

Ik vertaaalde de tekst van de KKE in het Nederlands in 22-5-2023 De KKE over de imperialistische oorlog in Oekraïne en hun analyse van, en kritiek op het standpunt van de Communistische Partij van de Russische Federatie

Maar hierbij houdt het bedrog en misleiding van Jef niet op.

Hij – in navolging van de Communistische Partij van Russische Federatie – verspreidt ook nog volgende leugens ....

Zo dateert de “fundamentele tegenstelling in de Internationale Communistische Beweging» NIET van “sinds de oorlog in Oekraine” en gaat dan ook NIET juist en alleen maar over “een interpretatie” van die oorlog.
Het gaat WEL over “tegengestelde lijnen” die echter dateren van vroeger…. (goed beschouwt zo je kunnen stellen dat die “fundamentele tegenstelling in de Internationale Communistische Beweging” zich ontwikkelde na de dood van Stalin op 5 naart 1953)
In feite gaat het over de twee lijnen die tegenover elkaar staan.
1. de “lijn” van de ontwikkeling van een revolutionaire strategie voor de arbeidersklasse om haar historisch revolutionaire rol te spelen : de omverwerping van de burgerlijke maatschappij en het kapitalisme waar die op gebaseerd is.
2. de “lijn” van het ONDERMIJNEN van de ontwikkeling van de revolutionaire strategie voor de arbeidersklasse, om zo het voortbestaan van de burgerlijke maatschappij en het kapitalisme met de uitbuiting van de kapitalistische productieverhoudingen te kunnen verzekeren

bij 1 gaat het om het toepassen van het dialectisch en historisch materialisme, hetgeen het marxisme eigenlijk inhoudt, bij 2 gaat het om dit “toepassen van dialectisch en historisch materialisme” te ondermijnen, door een burgerlijke “interpretatie” te geven aan wat het marxisme dan wel inhoudt….. Het is daarom dat we spreken van “revisionisme” en klopt het wat Ludo Martens ooit zei in 1996 op op het Internationaal Seminarie, georganiseerd door de PCI (ML) (Indische Communistische Partij, marxistisch-leninistisch) in Janashakti op 9 tot 12 maart 1995 : “…..heeft het revisionisme de internationale communistische beweging verzwakt en verdeeld om uiteindelijk openlijk zijn ware aard te tonen als stroming ten dienste van de burgerij en het imperialisme. Na de vernietiging van het socialisme in de Sovjetunie en de uiteenspatting van het land van Lenin, moeten alle communisten begrijpen dat het revisionisme de gevaarlijkste ideologische vijand is van het marxisme-leninisme. Het revisionisme vertegenwoordigt ontegensprekelijk de burgerij binnen de communistische beweging.

Het revisionisme dat Jef Bossuyt hier ten toon spreidt en dat aan de basis ligt van de verklaring ingediend door de CP van de Russische Federatie heeft dus haar historische wortels ....
In België liggen die ideologische en politieke “wortels”bij
het Congres van Vilvoorde van 1954

De essentie van die lijn:

Een “beperkte” opvatting van wat imperialisme is
Door een gebrekkige analyse van wat kapitalisme, geeft men een verkeerde voorstelling van wat socialisme is
Geen proletarisch klassenstandpunt. Dwz niet vertrekken vanuit de eenheid van de werkende klasse inzake haar klassenbelangen : het einde van de burgerlijke maatschappij en van het kapitalisme waarop die gebaseerd is en de historische revolutionaire rol die de arbeidersklasse hierbij zal vervullen ….
De marxistisch-KLINKENDE fraseologie die bij de “analyses” gebruikt wordt moet een burgerlijk klassenstandpunt “verstoppen”
Dus historisch staan tegenover elkaar : het streven naar de ontwikkeling van een revolutionaire strategie tot omverwerping van de burgerlijke maatschappij en het kapitalisme waar zij zich op baseert, tegenover, het streven om die strategie te “weerleggen” door de werkende klasse haar wapen te ontnemen : het historisch materialisme, door het gebruik van haar zogenaamde “toepassing” van het marxisme : een burgerlijke lijn, een kapitalisme beschermende “strategie op basis van marxistisch klinkende frasen en zoveel mogelijk gebruik te maken van het gebrek bij velen aa studie, vorming en analyse op basis van toepassing van het marxisme, waarbij dit “toepassen” wordt gekenmerkt door het gebruik van citaten en parafrases van teksten van Marx, Engels en Lenin uit hun historische en theoretische “context”

Uit " THESES – adoptées à l'unanimité par le XI Congres national du Parti Communiste de Belgique (Vilvorde, 9-12 décembre 1954" :

In het rapport van het Centraal Comité, waarin de oorzaken van deze bijzonder gespannen situatie werden geanalyseerd, werd het Atlantisch Pact aan de kaak gesteld als een instrument voor oorlog en slavernij van mensen.
Hij waarschuwde voor de ernstige verergering van het gevaar van een wereldoorlog dat de herbewapening van West-Duitsland zou inhouden.
Hij benadrukte dat het beleid van oorlogsvoorbereiding door de imperialisten van de Verenigde Staten werd gebruikt om Europa economisch en politiek tot slaaf te maken.
Het rapport toonde aan dat de voorbereiding op oorlog hand in hand ging met sociale achteruitgang en aanvallen op grondwettelijke rechten en democratische vrijheden. (…)
9. Bezorgd om de belangen van de werkende massa, die samensmelt met die van de natie, te verdedigen, zijn de communisten van plan te werken aan het bereiken van een gezonde expansie van de nationale economie. Deze doelstelling omvat:
- een beleid van onafhankelijkheid dat leidt tot het opgeven van de oorlogsinspanningen opgelegd door de Amerikaanse imperialisten en tot een enorme vermindering van de militaire uitgaven;
- de uitbreiding van de interne markt door het verhogen van het inkomen van de werkende mensen, een rechtvaardiger verdeling van de belastingdruk, de vermindering van het deel van het nationaal inkomen dat wordt ingenomen door degenen die van het werk van anderen leven;
volledige vrijheid op het gebied van handel, waardoor we onze export zowel kwantitatief als kwalitatief kunnen vergroten.
De uitbreiding van de interne markt en de consolidatie van de buitenlandse handel zouden de noodzakelijke voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling en modernisering van onze lichte industrie en de creatie van nieuwe industrieën.
Om deze weg te bewandelen zal het nodig zijn het verzet te breken van de Belgische grote burgerij en de rechtse leiders van de PSB en de FGTB, die, steunend op het Amerikaanse imperialisme, het land nog steeds een anti-nationaal voorbereidingsbeleid opleggen. voor oorlog die sociale achteruitgang met zich meebrengt. (….)
11. Om hun deel van de overtollige winsten te verkrijgen die de wapenwedloop aan de monopolies oplevert, heeft de minderheid van uitbuiters die beweren de democratie te verstikken bovendien de nationale onafhankelijkheid aan de Amerikaanse imperialisten overgelaten.
Door ons land op sleeptouw te nemen door de Verenigde Staten, meent het land beter toegerust te zijn om zijn kastenprivileges boven de belangen van de natie te laten gelden.
Rechtse socialisten – zoals Spaak – maken zichzelf tot bondgenoten van het meest reactionaire deel van de Belgische burgerij en de Amerikaanse imperialisten door te proberen de nationale onafhankelijkheid en soevereiniteit in diskrediet te brengen in de ogen van de arbeiders, die zij kwalificeren als verouderde principes die geen recht verdienen niet meer terug te sturen.
Het is aan de communisten om in de voorhoede te staan van degenen die van plan zijn de vlag van de nationale onafhankelijkheid te hijsen en zo trouw te blijven aan de glorieuze strijdtradities van ons volk dat vele malen heeft geleden onder buitenlandse overheersing, maar het nooit heeft geaccepteerd.
Het principe van het proletarisch internationalisme waaraan onze partij trouw is, vormt verre van een tegenstelling met de gehechtheid aan het thuisland, maar versterkt integendeel onze actie ter verdediging van de nationale belangen van ons land. Het is inderdaad alleen door te vertrouwen op de werkende en democratische krachten van de hele wereld dat we er het beste in zullen slagen de nationale onafhankelijkheid te waarborgen.
Dit betekent dat we onze inspanningen moeten intensiveren om ons te verenigen en te mobiliseren rond de arbeidersklasse, alle Belgen voor wie het vaderland geen loos woord is, in de strijd voor de afschaffing van pacten en verdragen die België beroven van zijn vrijheid van handelen, van zijn soevereiniteit op politiek, economisch en militair niveau.
(…)
17. De Amerikaanse imperialisten, vijanden van de vrede en onze onafhankelijkheid, vertrouwen op een deel van de grote Belgische burgerij, op de leiders van de burgerlijke partijen, op de rechtse socialistische leiders, om ons land op het pad van voorbereiding op oorlog te leiden.
Om een einde te maken aan hun inmenging, om de herbewapening van de Duitse revanchisten te dwarsbomen, om de militaire uitgaven aanzienlijk te verminderen, om de levensomstandigheden van de arbeiders te verbeteren en om op de weg van de sociale vooruitgang te marcheren, is de gezamenlijke actie van de werkende massa’s van de steden nodig. en het platteland is de bepalende factor.
Binnen deze werkende massa's zijn het de arbeiders die de zaak van de vrede en de onafhankelijkheid van België het meest effectief verdedigen.
Het is rond de arbeidersklasse dat ambtenaren van de publieke sector, werknemers, plattelandsarbeiders, kleine handelaars en zelfs bepaalde lagen van de bourgeoisie, inclusief de belangen, niet samenvallen met die van de Amerikaanse kapitalisten.
Hoe meer verenigd de arbeidersklasse is en hoe harder de klappen zullen zijn tegen de vijanden van de vrede, des te breder en machtiger zal het front zijn van de aanhangers van een nieuw beleid van vrede, onafhankelijkheid en sociale vooruitgang.
Dit is de reden waarom de Communistische Partij van België haar inspanningen moet intensiveren, vooral in grote bedrijven en in arbeiderswijken, voor de eenheid van actie van alle arbeiders, meer in het bijzonder socialistische en communistische arbeiders, voor de eenheid van actie van alle patriotten. (…)
Het Amerikaanse imperialisme, de klassenvijand, probeert de mensen te laten geloven dat de communisten morgen zullen rekenen op samenzweerderige en geïsoleerde groepen om het kapitalistische regime omver te werpen, tegen de mening van de meerderheid van de arbeidersklasse in .
Dit is niet waar. Morgen, wanneer nieuwe omstandigheden het probleem van het veranderen van het regime opwerpen, zal het einde van het regime met instemming van de door de arbeidersklasse geleide volksmassa’s, en via hun vakbond, de uitbuiting van de mens door de mens.tot stilstand worden gebracht.
Het is te allen tijde de vooruitgang van de arbeiderseenheid die de Communistische Partij in staat zal stellen haar voorhoederol effectiever te spelen.
Dit is de reden waarom communisten met zoveel enthousiasme en overtuiging strijden om eenheid van actie en politieke eenheid van de arbeidersklasse te bereiken.

Zoals ik in het begin ergens schreef over de lijn van het congres van Vilvoorde (1954):
Niet het kapitalisme in zijn hoogste stadium, het imperialisme en de burgerlijke staat omverwerpen is het objectief, maar eerder een soort “eenheidsfront” (inclusief “nationale/patriottische”burgerij) tegen het Amerikaans imperialisme, … en voor nationale onafhankelijkheid (en sociale vooruitgang). Eenzelfde “eenheid” voor “ het bereiken van een gezonde expansie van de nationale economie”, hetgeen betekent het bereiken van een grotere competitiviteit van het kapitalisme in België tov ander landen waar men ook eenzelfde “gezonde expansie” probeert te bereiken. Een grotere “binnenlandse markt” hoort hier ook bij, daarvoor een betere “herverdeling” …. en, zo zegt het congres van Vilvoorde in feite: “het is het Amerikaans imperialisme dat de “roddel” verspreid dat de communisten ijveren voor de omverwerping van het kapitalisme…… De rol van de communisten is niet die van de voorhoede maar van de “eenheid”….”

En, is het om te bewijzen, dat het “...
Amerikaanse imperialisme, de klassenvijand, probeert de mensen te laten geloven dat de communisten morgen zullen rekenen op samenzweerderige en geïsoleerde groepen om het kapitalistische regime omver te werpen, tegen de mening van de meerderheid van de arbeidersklasse in . Dit is niet waar ...», dat het congres van Vilvoorde het concept van “diktatuur van het proletariaat” heeft verworpen ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten