10-05-2023

De Communistische Partij van Venezuela (PCV) ligt in de vuurlinie van de strijd tussen twee lijnen in de Internationale Communistische Beweging (deel 2)

Deel 1 is HIER te lezen

November 2020: De communistische partij steunt de PCOA (Plataforma de la clase obrera antiimperialista) niet.
Dus, in een recent persbericht van 1
4 november (Solidnet | CP van Venezuela, PCV NO RESPALDA PLATAFORMA INTERNACIONAL REFORMISTA), verklaart de PCV dat het 'een dergelijk initiatief niet ondersteunt omdat het een sektarisch en exclusief voorstel is dat tot doel heeft het proletarisch internationalisme manipuleren om de noodzakelijke manifestaties van solidariteit met Venezuela dat door het imperialisme wordt belegerd, om te zetten in automatische steun voor het beleid van de Venezolaanse regering, daarbij voorbijgaand aan de complexe strijd die de Venezolaanse arbeiders voeren voor hun basisrechten, waaronder een salaris vitaal. Momenteel heeft Venezuela het laagste minimumloon ter wereld, minder dan $ 2 per maand.
|De regering van president Maduro, met een duidelijke sociaal-democratische oriëntatie, zij het met progressieve linkse retoriek, voert momenteel een burgerlijk en liberaal economisch beleid, dat wordt geconsolideerd in de slecht genoemde anti-blokkadewet, vergezeld van een arbeidsbeleid dat de waarde van de beroepsbevolking vernietigt en de rechten van Venezolaanse arbeiders in steden en op het platteland vernietigt. De PCV hekelt ook het in twijfel trekken van collectieve overeenkomsten van het ministerie van Arbeid en de toelating van kapitalisten van directe en indirecte ontslagen, waarbij de uitbesteding en onzekerheid van werknemers wordt toegevoegd terwijl de werkloosheid toeneemt.
 


CP van Venezuela, PCV ONDERSTEUNT HET INTERNATIONAAL REFORMISTISCH PLATFORM NIET
Samen met de klassen sindikale organisatie zal het deelnemen aan initiatieven van eenheid van anti-imperialistische actie
De Communistische Partij van Venezuela (PCV) neemt als partij van de arbeidersklasse en de Venezolaanse werkers een standpunt in over de lancering, vanuit Venezuela, van een zogenaamd anti-imperialistisch arbeidersplatform (PCOA), zonder de aanwezigheid van klassen vakbondsorganisaties van ons land of vertegenwoordigers van historische nationale stromingen in de arbeidersbeweging.
We informeren de klassen arbeiders- en vakbondsbeweging van Venezuela en de wereld dat de PCV een dergelijk initiatief niet steunt omdat het een sektarisch, exclusief voorstel is en dat het van plan is het proletarische internationalisme te manipuleren, om de inderdaad noodzakelijke demonstraties van solidariteit met het door het imperialisme belegerde Venezuela om te vormen in een automatische steun voor het beleid van de Venezolaanse regering, waarbij de complexe strijd wordt genegeerd die de Venezolaanse werkers voeren voor hun fundamentele rechten, waaronder een fatsoenlijk loon. Momenteel heeft Venezuela het laagste minimumloon ter wereld met minder dan $ 2 per maand.
De regering van president Maduro, met een duidelijke sociaal-democratische oriëntatie, hoewel met een links-progressieve retoriek, voert momenteel een liberaal-burgerlijk economisch beleid, dat wordt geconsolideerd in de privatisering die ten onrechte de antiblokkadewet wordt genoemd, vergezeld van een arbeidsbeleid dat de waarde van de arbeidskracht omlaag haalt en de arbeidsrechten van de Venezolaanse werkers in de stad en op het platteland vernietigd.
Het ministerie van Arbeid heeft het verbreken van collectieve overeenkomsten gepromoot en kapitalisten begunstigd door directe en indirecte ontslagen toe te staan, terwijl uitbesteding en onzekere arbeidsverhoudingen worden toegestaan, allemaal met de medeplichtige aanvaarding van de hoogste leiders van de hegemonische CBST.
Op dezelfde manier, samenvallend met de Wereldfederatie van Vakbonden (WFTU), zijn we van mening dat dit platform probeert de WFTU te verzwakken als een instrument van anti-imperialistische strijd, die net 75 jaar oud is geworden en miljoenen verenigt en mobiliseert op alle continenten. Op deze manier is het de bedoeling om de revolutionaire opvatting van de klassenstrijd te vervangen door de reformistische criteria van klassenverzoening en zo voor de overgave van de arbeidersklasse tegen het kapitaal. 

De kritiek die de PCV maakte op de PCOA zal gelijkaardig zijn als die zij nu zou maken op het World Antiimperialist Platform, zeker als we lezen wat de KKE over de WAP schrijft: "Over het zogenaamde World Anti-imperialist Platform en zijn schadelijke en desoriënterende positie" :

“….De WAP geeft een totaal omgekeerd beeld van de mondiale realiteit die we ervaren. Uit de analyses kunnen we niet opmaken dat we in het kapitalistische systeem leven, aangezien het concept kapitalisme is verbannen uit elke gerelateerde verklaring (...)
Tegelijkertijd wordt er misbruik gemaakt van de woorden "imperialisme", "imperialisten" en "anti-imperialisme" in al het WAP-materiaal. Zo wordt het imperialisme, dat volgens Lenin het monopoliekapitalisme is, op een verkeerde manier gewoon behandeld als een agressieve buitenlandse politiek, los van zijn economische basis (de monopolies en de kapitalistische markteconomie) en van zijn klassen-essentie als de macht van de bourgeoisie.
Het is daarom geen toeval dat de revolutionaire omverwerping van de burgerlijke macht niet plaatsvindt in de posities van de WAP, en dat de strijd voor het socialisme is opgegeven en vervangen door het doel van nationale soevereiniteit en een nieuwe wereldwijde financiële architectuur zonder sancties en handelsoorlogen, om "het koloniale systeem omver te werpen dat instabiliteit, armoede en schending van mensenrechten naar de massa's brengt via politieke onderdrukking, economische plunderingen en militaire dwang".
In al zijn verklaringen is de identificatie van het concept imperialisme met de sterkste macht van het internationale imperialistische systeem tot nu toe, namelijk de VS, kenmerkend. Zelfs wanneer er wordt verwezen naar andere imperialistische unies, zoals de EU, de NAVO, het IMF, de Wereldbank, enz., wordt aangenomen dat we te maken hebben met “Amerikaanse imperiale belangen”. Op deze manier worden als bij toverslag de verantwoordelijkheden en eigenbelangen van de burgerlijke klassen van de overige kapitalistische staten, behalve de VS, die deelnemen aan deze allianties, verborgen. Zo wordt de VS vertekend voorgesteld als een imperium van een modern koloniaal systeem, waar alle staten die ermee verbonden zijn ondergeschikt zijn...”

Maar omdat deze kritiek verbonden is met de kritiek op het huidig beleid van de regering onder Maduro, dat zich tegen het volk en de werkende klasse van Venezuela is gericht, is dat nu een aanleiding van de ondermijningscampagne van de PSUV en de regering Maduro tegen de PCV. Zie Deel 1

Die criminalisering van de PCV door Maduro pakte blijkbaar verf, bij “anti-imperialistisch links

Op
2 februari 2022 deelde ik het document dat de PCV op Solidnet zette, 2 feb 2022 CP van Venezuela, Deze regering is niet socialistisch en in ons land is het socialisme nooit bereikt

Iemand van de
ARLAC (“Asociación de Refugiados de Latinoamérica y del Caribe), dat toen nog een FB pagina had , maar die nu niet meer op FB bestaat, gaf een reactie op messenger:


De verklaring van CP Venezuela is politiek incorrect. Natuurlijk, in de logica van het kleine Europese links, kan het voor opschudding zorgen en voel je de drager van een botte waarheid. Wat is dan de juiste positie? Het socialisme van de eenentwintigste eeuw dekt maar voor een deel, dat bij Mao de "democratische nationale revolutie" is, dus niet al het volledig bereikte socialisme! We kunnen het niet bekritiseren omdat het zou zijn van wat het niet is. Vooral omdat het een proces is dat wordt aangestuurd door nationalistische en anti-imperialistische militairen. Zonder de huidige internationale context uit het oog te verliezen. De PSUV is een heterogene politieke macht waar nationalisten, anti-imperialisten, revolutionairen en ook opportunisten elkaar versterken. Tijdens mijn laatste reis daar zag ik dat de PCV in het kader van de regionale verkiezingen haar campagne concentreerde tegen Maduro, die echter niet meedeed. Ze geloofden dat ze de onvrede van de revolutionaire basis van de PSUV konden katalyseren. Zelfs ambtenaren van de PSUV wensen hun succes, helaas hadden ze een catastrofaal resultaat.
Conclusie: je kunt niet verder gaan dan wat de revolutionaire basis van honderdduizenden militanten kan begrijpen. Uitgangspunt: elke verzwakking van de regering gaat in de richting van de Amerikanen. We moeten ons niet als een trotskist gedragen en alles in dezelfde zak stoppen. Aanbeveling die ik u ook doe, omdat ik de PVDA verliet nadat ik publiekelijk had gevochten met hun lijn en vertrok met 80% van mijn sectie. Maar deze strijd, die zwaar was, deed ons niet de noodzaak uit het oog verliezen om de aard van het conflict te begrijpen en niet de grappige kleinburgerlijke sluipschutter te spelen die niet bouwt. Je moet begrijpen wie wie is in de PVDA en een serieuze politieke strijd voeren om mensen voor zich te winnen en ze niet af te koelen of in de armen te sturen van de meest rotte rechtshandigen. Bij de laatste gouverneursverkiezingen won de PSUV 80% van de zetels. Dus in een land met een economie in ernstige moeilijkheden waar het salaris van een staatsbestuurder minder dan 2 euro per maand bedraagt, zouden hier veel mensen al lang naar extreemrechts zijn verhuisd. Misschien kunnen we op een dag een besloten bijeenkomst organiseren om met andere ex-PVDA-er's over dit onderwerp te praten. We werken samen met de PSUV en zij bieden ons de mogelijkheid om ML-kadertraining te geven aan hun militant en een internationale coördinatie van 600 anti-imperialistische organisaties in de wereld. Langs deze weg moet je werken. Voer geen polemiek met de PCV en volg de toch al vrij ernstige situatie op de voet.”

Mijn reactie was toen:

Verre van te beginnen met chatten in "messenger", een vraag: Klopt deze stelling ook niet? En is dit ook onjuist? En is het "trotskistisch" om solidariteit mee uit te spreken?http://www.solidnet.org/article/CP-of-Venezuela-Solidairty-Statement-Liberation-of-workers-unjustly-detained-in-Venezuela/

En is dit ook niet correct?http://www.solidnet.org/article/CP-of-Venezuela-Solidarity-with-the-PCV-in-the-face-of-the-attacks-against-its-political-and-electoral-rights/

“ ‘Voer geen polemiek met de PCV’, Is dat gevaarlijk? http://www.solidnet.org/article/Communist-Party-of-Venezuela-HONOR-AND-GLORY-TO-THE-MEMORY-OF-COMRADE-JOSE-URBINA/

Hierop volgde geen duidelijk antwoord meer …..

Pseudo “communistische”, “anti-imperialistische”, …. maar in feite burgerlijk-nationalistische ideologie ….. keert zich uiteindelijk TEGEN communisten...

Maar
Op 27 okt 2022 in Cuba op de 22e Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen wordt gezamelijk een verklaring ondertekend: 22e IMCWP, Solidariteit met de arbeidersbeweging, het volk van Venezuela en de PCV

Solidariteit met de arbeidersbeweging, het volk van Venezuela en de PCV
De ondergetekende communistische en arbeiderspartijen, bijeengekomen in Havana, Cuba, 27-29 oktober 2022, in het kader van de XXII internationale bijeenkomst van communistische en arbeiderspartijen (IMCWP), betuigen onze solidariteit met de bevolking van Venezuela in het licht van de de agressie en sancties die illegaal zijn opgelegd door het Amerikaanse en Europese imperialisme, die een fundamentele invloed hebben op de levensomstandigheden van de Venezolaanse arbeidersklasse en volkslagen. We herhalen onze eis voor de onmiddellijke opheffing van de illegale dwangmaatregelen en de teruggave van de activa die eigendom zijn van Venezuela, die zijn toegeëigend door imperialistische machten.
Evenzo drukken we onze solidariteit uit met de strijd van de Venezolaanse klassenbewuste arbeiders- en vakbondsbeweging, die zich in brede eenheid van actie mobiliseert voor rechtvaardige eisen; zoals het recht op een leefbaar loon dat gelijk is aan de basisvoedselmand, het herstel van collectieve arbeidsovereenkomsten, het recht op vakbondsorganisatie en staking, en tegen processen van deregulering en flexibilisering van arbeidsverhoudingen. We veroordelen alle pogingen om deze legitieme strijd van de Venezolaanse arbeiders- en vakbondsbeweging te vervolgen en te criminaliseren. In die zin herhalen we onze eis voor de onmiddellijke vrijlating van de arbeiders die onterecht worden vastgehouden omdat ze voor hun rechten hebben gevochten.
Evenzo uiten we onze bezorgdheid over de systematische campagnes van laster en aanvallen die gericht zijn tegen de Communistische Partij van Venezuela (PCV); zoals de beruchte beschuldigingen van het ontvangen van financiering door het Amerikaanse imperialisme, evenals de mediacensuur waaraan ze zijn onderworpen, de illegale blokkering van de uitoefening van het recht om te spreken door de afgevaardigde van de PCV in het parlement en de belemmeringen om kandidaturen in te dienen bij eerdere verkiezingen processen.
We dringen er bij de verschillende instanties van de Venezolaanse staat en regering op aan om de aanvallen op de PCV te staken, en om te stoppen met elke poging om vooruitgang te boeken bij het opstellen van scenario's die gericht zijn op het rechtvaardigen van de criminalisering en het verbod op de politieke activiteiten van de PCV. De volledige uitoefening van de politieke en democratische rechten van de Communistische Partij van Venezuela (PCV) en van de Venezolaanse arbeidersklasse moet worden gegarandeerd.
samen met PSUV in het “antifascistisch en anti-imperialistisch eenheidsfront” en solidariteit weigeren met de PCV

Er bestaat nu een band tussen al dan niet communistische partijen die meededen aan de WAP en die communistische partijen (en andere organisatisch) die in tegenstelling tot de verklaringen tegen de imperialististische oorlog in Oekraïne verklaringen ondertekenden die het hebben over een oproep aan de arbeidersklasse zich te scharen achter het “antifascistische en anti(VS)-imperialistische eenheidsfront” en die communistische partijen (en andere organisaties) die WEL aanwezig waren op het WAP in Caracas (Venezuela) maar NIET verklaringen van solidariteit met de PCV ondertekenden.

Waren aanwezig op WAP in Caracas:
Communist Party of Great Britain(Marxist–Leninist
the Corean International Forum
Collective of Struggle for the Revolutionary Unification of Humanity(Greece)
New Communist Party of Montenegro
Russian Communist Workers’ Party
Belarusian Republican Organization of the CPSU
Observatory Institution of the US Military Alliance(Japan)
Platform for Independence(Greece)
Red de Comunistas(Italy)
Unión Proletaria(Spain)
Pole of Communist Revival in France
Association Nationale des Communistes(France)
Peruvian Communist Party
Korea is One(Belgium)-Vriendschapsassociatie België - Korea
Communist Party of Kyrgyzstan
Chilean Communist Party(Proletarian Action)
Brazilian Communist Party
Patria Para Todos(Venezuela)
People’s Party of Panama
Communist Party of Brazil
Communist Party of Bolivia
PSUV
New Communist Party of Yugoslavia(Serbia)
Communist Party of Poland
Italian Communist Party
Communist Party(Italy)
Lebanese Communist Party
Dinámica Unitaria Panafricana (DUP)
Humanist, Indonesia
Communist Party of Bohemia and Moravia(Czech Republic)
Baltic Platform
Party of Communists USA
Collective of Struggle for the Revolutionary Unification of Humanity
People’s Democracy Party

Daar was dan op het WAP nog een
verklaring met o.a solidariteit met de Peruviaanse CP die was ondertekend door:
Peruvian Communist Party
People’s Democracy Party
Collective of Struggle for the Revolutionary Unification of Humanity
People’s Party of Panama
Korea is One – Vriendschapsvereniging België-Korea
Pole of Communist Revival in France
Lebanese Communist Party
Baltic Platform
Communist Party of Bohemia and Moravia
Party of Communists USA

Tekenden de
verklaring ingediend op de 22e Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen in Cuba, okt. 2021 door o.a. de Communistische Partij van de Russische Federatie met o.a de “ oproep van de werkende klasse in de wereld zich te scharen achter het ‘anti-imperialistisch eenheidsfront’ ” (Russische Federatie, China, enz…):
Communist Party of Azerbaijan
Communist Party of Brazil
New Communist Party of Britain
Socialist Workers' Party of Croatia
Unified Communist Party of Georgia
German Communist Party
Communist Party (Italy)
Hungarian Workers' Party
Workers Party of Ireland
Communist Party of Kazakhstan
Communist Party of Malta
Party of Communists of Republic of Moldova
Socialist Party of Latvia
Lebanese Communist Party
Communist Party of Pakistan
Palestinian Peoples Party
Romanian Socialist Party
Communist Party of the Russian Federation
Russian Communist Workers' Party
New Communist Party of Yugoslavia
Party of Communists of Serbia
Syrian Communist Party (Unified)
Communist Party of Ukraine
Pole of Communist Revival in France
Communist Party of the Republic of Abkhazia
Communist Party of South Ossetia
Party of Communists USA
Organisation républicaine biélorusse du PCUS
Front du Travail d'Ukraine.
Organisation des travailleurs communistes de la République populaire de Lougansk.
Front ouvrier du Donbass.
Parti des travailleurs de Russie.
Parti de la démocratie populaire (PDP), Corée du Sud
Association d'amitié Belgique-Corée

Zij ondertekenden NIET de
Verklaring tegen de imperialistische oorlog in Oekraïne en voor de strijd tegen het imperialisme/capitalisme als SYSTEEM, waarbij met de vernietiging van het kapitalisme er ook een einde komt aan oorlogen.
Van AL deze partijen waren er slechts 3 terug te vinden onder de door 51 partijen ondertekende solidariteitsverklaring met de PVC op de 22e Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen …: Brazilian Communist Party, Communist Party of Poland, Russian Communist Workers Party.

Opvallend zijn die organisaties die
NIET aanwezig waren in Cuba op de 22e IBCAP, maar wèl alle moeite gedaan om alsnog de verklaring te ondertekenen: namelijk de verklaring ingediend op de 22e Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen in Cuba, okt. 2021 door o.a. de Communistische Partij van de Russische Federatie met o.a de “oproep van de werkende klasse in de wereld zich te scharen achter het ‘anti-imperialistisch eenheidsfront’” (Russische Federatie, China, enz…):
Organisation républicaine biélorusse du PCUS.
Front du Travail d'Ukraine.
Organisation des travailleurs communistes de la République populaire de Lougansk.
Front ouvrier du Donbass.
Parti de la démocratie populaire (PDP), Corée du Sud
Association d'amitié Belgique-Corée

Opvallend is
dan ook de rol die de Vriendschapsvereniging België-Korea(Korea-is-one België) hier speelde: aanwezig in Caracas op het WAP, dààr de solidariteitsverklaring met de Peruviaanse CP ondertekend, alle moeite doen om wèl de verklaring te ondertekenen die ingediend is door o.a. de Communistische Partij van de Russische Federatie, maar bewust NIET de verklaring ondertekenen tegen de imperialistische oorlog in Oekraïne en ook bewust NIET de verklaring van solidariteit met de PCV te ondertekenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten